February, 2012

now browsing by month

 

Portaks Masters 2012

V soboto 25. Februarja je v športni dvorani Idrijske gimnazije, potekal zaključni turnir Zimske lige. Vsi najboljši igralci primorske so tako ponovno po enoletnem »premoru« prekrižali loparje in odigrali jubilejni 10. zaključni turnir, Portaks Masters. Pred pričetkom je sledila še gasilska slika vseh udeležencev.

Že uvodne tekme so postregle z derbiji, omeniti je potrebno uvodno tekmo med novincem Janetom Murovcem, ki je v dveh nizih premagal Matjaža Žigona (21:18; 21:19). Tekma, ki je že napovedovala odločnost in zbranost mladega Murovca. Ostale začetne tekme so ostale v senci tega dvoboja. Četrt-finalni pari niso bili presenečenje, ampak so se uvrstil igralci, ki so že čez leto kazali dobro formo. Polfinalne tekme pa so se uvrstili, lahko bi rekli »stari znanci«, prvi nosilec  Miran Vihtelič proti četrtemu nosilcu Milošu Krašna ter druga tekma četrti nosilec Robert Vončina proti Janiju Murovcu, ki je v četrtfinalu izločil drugega nosilca Robert Krefta. Finalu sta se prvič dobila lanski zmagovalec Miran Vihtelič in Jani Murovec , slednji je dobil tudi finalno tekmo (23:21, 21:12) brez izgubljenega niza in tako domov odnesel prehodni pokal. V malem finalu dobila poraženec finala Miran Vihtelič in Robert Kreft, ki je premagal Robert Vončina in se je prebijal po daljši poti v repasažu. Na koncu se je Miran Vihtelič še enkrat zbral ter osvojil srebrno medaljo. Bron pa je pripadel Robert Kreftu.

V »ozadju« pa so se odvijali prav tako zelo zanimivi in napeti dvoboji, celo najdaljša tekma »vsaj po točkah« in napetosti se je potekala tekma med Tomažem Makucem in Sebastjanom Mohoričem,ki jo je slednji dobil z neverjetnim izidom 23:21, 19:21, 21:19, tekma, ki pa je odločala »komaj« o uvrstitvi za nadaljnji boj za 13 mesto oziroma poraženec obstane na 15 mestu. Zelo napete tekme, ki so se dobivale v 3. nizu so bile še med Sebastjanom Mohoričem in Rokom Marincem, ki ga je Roko dobil z (16,-15,16). Zelo težke tekme je imel tudi Damjan Makuc, ki je v repasažu odbil napad Sašotu Poljanšku  (-18,10,9), v drugi tekmi pa je bil  Denis Črnilogar mogoče z malo več sreče premočan in Damjan izgubil (-18,17,-20).

Podelitev odličji se je iz telovadnice premaknila  v eno od bližnji gostilni, kjer so se tekmovalci najprej okrepčali in šele nato podelili priznanja. Poleg kompleta medalj in nagrad je največjo pozornosti prevzel podelitev prehodnega pokala, na katerega se je prvič vpisal Jani Murovec in kot peti igralec, ki je osvojil pokal, ga povzdignil visoko nad glavo. Za 10. leto organizacije tekmovanja, se je podelilo petim tekmovalcem, priznanja za zvestobo, ki so jo zaslužili z udeležbo prav na vseh.

Več pa na  uradi strani društva www.srd-idrija.info

Razvrstitev:

 1. Jani Murovec
 2. Miran Vihtelič
 3. Robert Kreft
 4. Robert Vončina
 5. Primož Makselj
 6. Miloš Krašna
 7. Denis Črnilogar
 8. Primož Makuc
 9. Damjan Makuc
 10. Bine Slabe
 11. Roko Marinac
 12. Matjaž Žigon
 13. Sebastjan Mohorič
 14. Uroš Urbas
 15. Tomaž Makuc
 16. Sašo Poljanšek

7 Idrija Open

V nedeljo 5. Februarja se je odvijal sedmi turnir Idrija Open v badmintonu, v organizaciji Športno rekreativno društvo Idrija. Turnir, ki že peto leto gostuje v telovadnici gimnazije Jurija Vege, šteje za točke mednarodne Trump rekreativne lige. Kot se spodobi za domači kraj je bilo tudi letos največje število igralcev iz Idrije. Open turnirji, ki so po navadi obsežnejši, se tekmuje v vseh petih disciplinah in v dveh kategorijah (ženske in moški posamezno, ženske in moške ter mešane dvojice), dodatno pa so vzporedno tekmovali še otroci do 15 let, ki pa so bili združeni (fantje in dekleta) v isti skupini. Tako kot po navadi na turnirjih je naj množična disciplina prav fantje posamezno v I. kategoriji, kjer so bili prijavljeni vsi favoriti za končni Trumpov prehodni pokal.

Tekmovanje se je ob 10h začelo z  kategorijo moškimi posamezno (MP) v prvi skupini. V tej skupini se je pomerilo med seboj kar 18 igralcev v štirih skupinah po pet oziroma štiri, iz katerih vodita le prvi dve mesti v četrtfinale, ostalih deset tekmovalcev pa so zaključili tekmovanje. Med osem najboljših se je uspelo uvrstiti kar 4 Idrijčani, kar se je nekako pričakovalo. Prav tako so se brez težav uvrstili tudi vsi nosilci skupin. Nato pa so sledili izločilni dvoboji za polfinale, kar pa je predstavljala prevelika stopnica za kar tri Idrijčane. Za Roberta Vončina je bil lanski zmagovalec Mitja Bajželj (Kranj) premočan v dveh nizih, drugi četrtfinalni dvoboj je bil Idrijski med Miha Prezelj in Jani Murovec, ki ga je slednji dobil tesno z 2:1 (-19,14,18). Tretji pa je bil med Idrijčanom Miranom Vihtelič in lanskim srebrnim Gregom Valančičem (Medvode), ki ga je slednji dobil po skoraj uri igre z 2:1 (17,-17,18). V pol finalu pa je še zadnji Idrijski up Jani Murovec izgubil proti Gregu Valančiču po tem ko je prvi maratonski niz dobil z 29:27,je nadaljevanje tekme pokazalo, da je porabil preveč energije in potem dva niza gladko izgubil, vendar še zmeraj priigral tekmo za tretje mesto. V finalu sta se tako ponovno srečala letošnja največja rivala Grega Valančič in Anotnio Lovrić (Zagreb). Po koncu tekme je nasmešek na obrazu pripadal Antoniu Lovriću, ki je za zmago potreboval 46 minut (18,-18,16). Tretje mesto pa je osvojil Mitja Bajželj, saj proti utrujenemu Janu Murovcu ni imel težkega dela.

Vzporedno pa je potekalo tekmovanje tudi v drugi skupini moški posamezno (MPB). Prijavljenih je bilo šest tekmovalcev, pet iz Idrije in eden iz Ljubljane, ki so se v dveh skupinah pomerili med seboj in nato še v izločilne boje.  Tudi v tej kategoriji je bilo prikazanih precej izenačenih in napetih tekem. Najbolj izenačen  je bila prav finale med Roko Marincem in Gregom Podvrščkom. Grega se je po prvem izgubljenem nizu, zbral in tako naslednje dva niza dobil na 13 in 14.  V tekmi za tretje mesto sta se pomerila Tomaž Makuc, ki je prej izgubil proti Roku in lanski zmagovalec te kategorije Sašo Kavčič, ki je bil v polfinalu poražen z strani Grega. Bron je na koncu pripadlo Tomažu Makucu

Na igrišču števila 2. pa so tekmovali najmlajši, otroci do 15 let (U15). Glede na številu prijavljenih (4) so se tako fantje in deklice pomerili med seboj v eni skupini. Zmagovalec oziroma zmagovalka te kategorije, je brez izgubljenega niza postala Nina Ribar. Drugo mesto  z enim porazom, je osvojil Žan Menart in tretje mesto je osvojila Vesna Marinac. Naslednje leto so že napovedali tudi obisk turnirja za otroke iz Zagorja in Ljubljane, tako da bo ubranitev prvega mesta težje.

Kategorije ženske posamezno so se pričele z zamikom 2 ur. Udeležile so se kar štiri od pet najbolje uvrščenih na trenutni lestvici, kar je napovedovalo zelo kvalitetne tekme. Po skupinskem igranju so se v polfinalne tekme uvrstila naslednja para Klaudia K. Radin (Medvode) proti Vanji Mlejnik (Celje) in Maja Plešec (Kranj) proti Maji Mujkič (Ljubljana). Edina Idrijčanka Katja Vončina je na žalost končala v skupini z dvema porazoma, ker pa je kot najmlajša igralka nabirala turnirske izkušnje. V finalni tekmi sta se z »loparji na vsaki strani« udarile Maja Plešec in Klaudia K. Radin, v tekmi ki jo je v pol ure in treh nizih dobila Klaudia. Bron pa je pripadlo Celjanki Vanji Mlejnik, ki je bila v dveh nizih boljša od Maje Mujkič (12,12).

Po odigranih moških in ženskih kategorijah posamezno, se je nadaljevalo z mešanimi dvojicami. V tej disciplini je bilo prijavljenih kar 10 parov. Idrijčani so bili soudeleženi z enim in pol parom (Katja Vončina in Primož Makuc ter Miran Vihtelič in Klaudia K. Radin). Nobenemu ni uspelo narediti preboja v polfinale, so se pa zato uvrstili Antonio Lovrić v paru z Jeleno Pirner ( oba Zagreb) tudi kasnejša zmagovalca te discipline. Srebro sta osvojila Mitja Bajželj v paru z Majo Plešec (Kranj/Ljubljana), bron pa sta osvojila Klemen Korenčič z partnerko Majo Mujkič (oba Ljubljana).

V poznih popoldanskih urah sta se pričeli še zadnji dve kategoriji moške in ženske dvojice. Med sedmimi moškimi pari sta bila dva obarvana z Idrijsko barvo. Po pričakovanjih sta v polfinale uvrstila izkušena Jure Zaletel in Slavko Županič, ki sta se pomerila z dvojico v navezi Gregom Valančičem in Mitjem Bajžlj, slednja sta pokazala svežino in napadalnost v igri, kar je bilo dovolj, da sta v finalu celo premagala druga nosilca turnirja Tine Albrecht in Klemen Korenčič in  koncu presenetljivo osvojila zlato medaljo. Bron sta osvojila Antonio Lovrić z partnerjem Borisom Slancem (oba Zagreb).

V ženskih parih pa je bil vrstni red takšen. Zmaga je pripadla hrvaško slovenski dvojici Jeleni Pirner z Maji Plešec, srebro lanski zmagovalki Klaudiji K. Radin z Vanjo Mlejnik ter bron Josipa Krtić (Zagreb) z Majo Mujkič.

V enajstih urah, 49 igralcih in 109 tekmah se je ob 21h turnir z podelitvijo medalj in nagrad končal. Najboljši igralec turnirja med moškimi postal Antonio Lovrić iz Zagreba z dvema zlatima in enim bronom, med dekleti, pa je bila z enim zlatom in dvema srebrnima medaljam Maja Plešec iz Kranja. Neuradni zaključek turnirja pa je bil v gostišču Barbara, ki je z nagradami v obliki kuponov za pice podaril tekmovalcem.

Zahvaliti pa se je potrebno še podpornikom društva ŠRD Idrija za dobro izpeljan turnir. Za bogate nagrade pa so poskrbeli: cvetličarni Cvet iz Idrije, podjetju Maestral (zastopnik za Trump) in reviji Reporter.

Rezultati:

Otroci posamezno U15

 1. Ribar Nina                    Idrija
 2. Žan Menart                    Idrija
 3. Vesna Marinac                 Idrija
 4. Vončina Andrej                Idrija

Mešane dvojice:

 1. Lovrić Antonio+Pirner Jelena  Zagreb
 2. Bajželj Mitja+Plešec Maja     Kranj/Ljubljana
 3. Korenčič Klemen+Mujkič Maja   Ljubljana
 4. Albrecht Tine+Krtić Josipa    Medvode/Zagreb

Ženske dvojice:

 1. Pirner Jelena+Plešec Maja     Zagreb/Ljubljana
 2. Kosec Radin Klavdija+Mlejnik VMedvode/Celje
 3. Krtić Josipa+Mujkič Maja      Zagreb/Ljubljana
 4. Vončina Katja+Urška Medved    Idrija

Moške dvojice:

 1. Valančič Grega+Bajželj Mitja  Medvode/Kranj
 2. Korenčič Klemen+Albrecht Tine Ljubljana/Medvode
 3. Lovrić Antonio+Slanc Boris    Zagreb
 4. Jure Zaletel+Slavko Županič   BK Olimpija

 Ženske posamezno:

 1. Kosec Radin Klavdija          Medvode
 2. Plešec Maja                   Ljubljana
 3. Mlejnik Vanja                 Celje
 4. Mujkič Maja                   Ljubljana

Moško posamezno I. skupina:

 1. Lovrić Antonio                Zagreb
 2. Valančič Grega                Medvode
 3. Bajželj Mitja                 Kranj
 4. Jani Murovec                  Idrija

Moški posamezno II. Skupina :

 1. Podvršček Grega               Idrija
 2. Roko Marinac                   Idrija
 3. Makuc Tomaž                   Idrija
 4. Sašo Kavčič                      Idrija