April, 2014

now browsing by month

 

12. Idrija Masters – Favoriti do zmage

Favoriti upravičeno do zmage

V soboto, 12. aprila, se je od 14. ure naprej v Gimnaziji v Idriji odvijal Idrija Masters 2014 oziroma zaključni turnir zimske lige. S tem sta postala znana najboljša in najboljši igralec badmintona v Idriji za leto 2014, ki sta za spomin na uspešno odigrano sezono v last dobila prehodni pokal. Med dekleti se je najbolje odrezala Nataša Pivk Vončina, pri moških pa je nepremagan ostal Robert Kreft.

Po slavnostni otvoritvi, skupinskem fotografiranju in ogrevanju se je tekmovanje začelo. Energija v dvorani in na tribunah je bila odlična, v zraku pa se je čutila napetost in vsi igralci so komaj čakali, da stopijo na igrišča in odigrajo, kot le najbolje znajo. Na turnir se je uvrstilo najboljših 16 fantov po točkah na zimski ligi in 12 deklet.  Zaključni turnir se je igral po enakem sistemu kot že vsa leta – dvojni ‘knock out’ s polnim repasažem.  To pomeni, da lahko igralec kljub porazu  v začetnem delu turnirja, pride do končnega drugega mesta. Ko igralec izgubi dve tekmi pa je turnir zanj zaključen.

Najprej je bil na vrsti prvi krog v moški konkurenci. V drugi krog so napredovali vsi nosilci, večjih presenečenj ni bilo. Najbolj napeti sta bili tekmi med Tinetom Uršičem in Sebastjanom Mohoričem ter Milošem Krašno in Matjažem Žigonom. Po treh odigranih nizih sta si zmago in napredovanje v drugi krog priborila Mohorič in Krašna. Tudi pri dekletih je prvi krog minil brez posebnosti. Naprej so se uvrstile vse igralke, ki so bilo na lestvici rangirane višje.

Sledile so tekme četrtfinala in drugi krog repasaža. Prvi trije nosilci turnirja, Robert Kreft , Miran Vihtelič in Robert Vončina, so bili pretrd oreh za Mohoriča,  Krašno in Primoža Makslja in so do zmage prišli v dveh nizih. Miha Prezelj se je za zmago proti Damjanu Makucu moral bolj potruditi. Prvi niz je dobil Makuc, nato pa je Prezelj prevzel pobudo in osvojil naslednja dva niza in se tako uvrstil v polfinale. Do tretjega kroga v repasažu so se z zmagami uvrstili Makselj, Krašna, Makuc in Roko Marinac. Pri dekletih so do polfinala v glavnem delu turnirja napredovale Nika Murovec, Maja Vogrič, Nataša P.Vončina in Meta Petrič. Vse tekme so bile zelo zanimive, zmaga je bil pod vprašajem le pri tekmi med Niko Murovec in Anjo Golob. Anja je dobila prvi niz in imela prednost v drugem, ampak na koncu je več sreče imela Nika, ki je tako prišla do polfinala. V repasažu so do tretjega kroga prišle Barbara Likar, Tanja Marinac, Dunja Vidič in Anja Golob.

V polfinalu sta Kreft in Vihtelič ponovno upravičila vlogi favoritov in se brez izgubljenega  niza uvrstila do finala. Vončina in Prezelj sta zaradi poraza v polfinalu padla v repasaž, kjer sta še vedno imela možnost za skupno drugo mesto. Pri dekletih je bila podobna zgodba. Prva in druga nosilka, Nika Murovec in Nataša P.Vončina, sta se uvrstili naprej v finale, Vogrič Maja in Petrič Meta pa padli v repasaž.

Tribune so bile polne in vzdušje med navijači je bilo zelo dobro. Navijanje s tribun je pripomoglo k boljši igri finalistov. Ženski finale je bil na sporedu prvi. Nataša P.Vončina je s svojimi izkušnjami, močnimi udarci in točnimi zadetki žogic suvereno opravila s svojo tekmico Niko Murovec. Njena zmaga niti za trenutek ni bila pod vprašajem, tako da je zasluženo prišla do zmage in prvega mesta na turnirju. Moški dvoboj je bil bolj zanimiv, tehtnica se je velikokrat prevesila iz ene strani na drugo. Kreft in Vihtelič sta po težki borbi, izjemnih izmenjavah žogic in ob navdušenju iz tribun odigrala zelo zanimiv in izenačen finale. Na koncu je po treh nizih do zmage na Idrija Mastersu prvič prišel Robert Kreft. Tretje mesto je pri dekletih osvojila Dunja Vidič, pri moških pa Miha Prezelj.

Zmagovalca sta za eno leto v last dobila prehodni pokal, ostali pa so dobili medalje za najboljša mesta in praktične nagrade za vse udeležence lige podaril Aleksander Paglavec s.p. Po zaključni slovesnosti je sledilo druženje ob dobri hrani in pijači in obujanje spominov na preteklo sezono. Zimska liga je tako za letos uspešno zaključena, drugo leto pa na lov za novimi zmagami.

Nika Murovec

Rezultati: