14. Masters presegel vsa pričakovanja

V soboto, 9. aprila, se je od 13. ure naprej v Gimnaziji v Idriji odvijal Idrija Masters 2016, kjer so se najboljši Idrijski tekmovalci in tekmovalke pomerili med seboj. S tem sta postala znana najboljša in najboljši igralec badmintona v Idriji za leto 2016, ki sta za spomin na uspešno odigrano sezono v last dobila prehodni pokal. Med dekleti se je na pokal prvič podpisala Dunja Vidič, pri moških pa je pokal ostal pri dosedanjem lastniku, Janiju Moravcu.

Po slavnostni otvoritvi, skupinskem fotografiranju in ogrevanju se je tekmovanje začelo. Energija v dvorani in na tribunah je bila odlična, v zraku pa se je čutila napetost in vsi igralci so komaj čakali, da stopijo na igrišča in odigrajo, kot le najbolje znajo. Na turnir se je uvrstilo najboljših 16 fantov iz Zimske lige in 10 deklet, ostale dekleta se žal tekmovanja niso uspele udeležiti.

Najprej je bil na vrsti prvi krog v moški konkurenci. V drugi krog so napredovali vsi nosilci, manjše presenečenje je bilo le v tekmi med, lahko bi rekli badmintonskim veteranom, Matjaž Žigonom in Tomažem Makucom ki je po treh nizih ugnal starejšega člana.

Sledile so tudi tekme četrtfinala in drugi krog repasaža. Prvi in tretji nosilec sta brez večjih težav preskočila četrtfinale, presenečenje pa se je zgodilo na med predlanskim zmagovalcem Robertom Kreftom in mladim Primožem Makucom, kjer je slednji prepričljivo zmagal v dveh nizih. Zagotovo veliko pričakovanje je bilo kaj se bo zgodilo med večnima rivaloma Primož Makseljem in Damjanom Makucem. V repasažu pa je Roko Marinac priprav lepo presenečenje za Blaža Deželo in Tomaža Makuca in oba premagal, ter šele v 3. krogu repasaža naletel na težje ga nasprotnik Krašna Miloša in ga izločil iz nadaljnjih bojev ter dokončal na 7. mestu. 2. nosilec Robert Kreft se je poskušal v repasažu dokazati. Najprej je izločil Mohorič Sebastijana in Vončino Roberta potem pa je naletel na izredno razpoloženega Makselj Primoža, ki ga je prvič v medsebojnih tekmah v treh nizih, za gledalce navdušujočih, tudi premagal. Murovec in Vihtelič sta upravičila vlogi favoritov in se brez izgubljenega  niza uvrstila do velikega finala. V repasažu pa sta se v tekmi za tretje mesto našla Makuc Primož in Makselj Primož. Makuc je izkoristil večjo svežino v igri in v dveh nizih premagal Makselja in tako dosegle svojo najboljšo uvrstitev na Mastersu v osmih letih.

Sočasno z fanti so potekali tudi tekme pri dekletih. Po prvem krogu kjer sta bili odigrani samo dve tekmi, kjer je Katja Vončina bila premočna za Matejo Peljhan in Kim Pirih za Mašo Eržen. Četrtfinale sta obe glavni kandidatki opravičili najboljše mesto in zlahka premagali prejšnji dve zmagovalki. Veliko bolj zanimivo je bilo med tretjo nosilko Likar Barbaro, ki je samo en niz podarila Špeli Kokalj. Četrta nosilka Mirjam Marinac se je mogla v treh nizih sprijazniti nad boljšo nasprotnico Nino Erjavec. Polfinale je bil samo formalnost za obe glavni kandidatki, ki sta čakali samo finale. V repasažu se je Špela Kokalj odločno borila in jo je šele kasnejša zmagovalka repasaža Nina Erjavec izločila iz tekmovanja. Kasnejša nasprotnica malega finala Mirjam Marinac je mlela vse nasprotnice pred seboj. Odlično borbo je prikazala tudi v tekmi z bron, kjer se je do dobra upirala mlajši tekmici Nin in je šele po treh nizih izgubila bron.

Po tekmah za tretji mesti je sledilo žensko finale med Dunjo Vidič in Anjo Golob, kjer je Anja dobila dokaj prepričljivo prvi niz na 12 in nato drugega izgubila na 10. tako sta obe igralki stavili, po izenačenju, na zadnji niz, ki ga je z manj napakami dobila Dunja Vidič z 21:17. Anja pa se je morala zadovoljiti z srebrom.

Zadnja tekma je bil moški finale, kjer sta si nasproti mreže stala večna tekmeca letošnje sezone Jani M. in Miran V.. V napetem prvem nizu 20:22, ki ga je dobil slednji, sta sledila še dva, ki jih je Murovec tudi prepričljivo dobil 21:9 in 21:7, tako je srebro pripadlo Miranu Vihteliču in zlato Janiju Muravcu.      

Polne tribune pa so dodobra začinile vzdušje v dvorani in utrujenim tekmovalcem dalo dodatno energijo.

Zmagovalca sta za eno leto v last dobila prehodni pokal, ostali pa so dobili medalje za najboljša mesta. Praktične nagrade za udeležence sta prispevali Mladinski center, Roko Marinac, Nataša P. Vončina ter glavni sponzor Sawal d.o.o. iz Postojne, ki je zmagovalcema podaril avta na izposojo.

Po zaključni slovesnosti je sledilo druženje ob dobri hrani in pijači in obujanje spominov na preteklo sezono. Zimska liga je tako za letos uspešno zaključena, drugo leto pa na lov na jubilejno 15. Zimsko ligo.


 

Končni vrstni red (fantje):
1. Jani Murovec
2. Miran Vihtelič
3. Primož Makuc
4. Primož Makselj
5. Robert Kreft
5. Miloš Krašna
7. Robert Vončina
7. Roko Marinac
9.-12. Sebastijan Mohorič
9.-12. Damjan Makuc
9.-12. Tomaž Makuc
9.-12. Tin Skok
13.-14. Nataša P. Vončina
13.-14. Tine Uršič
15.-16. Blaž Dežela
15.-16. Matjaž Žigon
 

Končni vrstni red (dekleta):
1. Dunja Vidič
2. Anja Golob
3. Nina Erjavec
4. Mirjam Marinac
5. Barbara Likar
6. Špela Kokalj
7.  Katja Vončina
8. Kim Pirih
9. Maša Eržen
10. Mateja Peljhan

 

 

 

Comments are Closed